Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.

Akkoord
Niet akkoord

Oedeemtherapie

Veel mensen hebben wel eens last van vochtophoping in het lichaam, bijvoorbeeld bij een blessure of ontsteking. Er ontstaat dan een zwelling op de plek bij de aandoening. Helaas zijn er ook minder onschuldige aandoeningen die ervoor zorgen dat jij abnormaal veel vocht vasthoudt. Dit noemen we ook wel oedeem. Het vasthouden van erg veel vocht kan zorgen voor een zwaar, gespannen of zelfs pijnlijk gevoel.

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel. Deze vochtophoping ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Een groot deel van de mensen met oedeem heeft last van vocht in de benen, maar de vochtophoping kan vrijwel overal in het lichaam plaatsvinden. Van je enkels tot je gezicht. Extreme ophoping van vocht heeft vervelende gevolgen. Zo kan ernstige vochtophoping leiden tot bewegingsbeperkingen, pijnlijke lichaamsdelen door spanningstoename, verslechterde functie van spieren en gewrichten of vergroot het de kans op een infectie. FysioTemminck biedt therapie gericht op het verminderen van vochtophoping. Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie gericht op het afvoeren van vocht. 

Vormen van oedeem

Oedeem is bijna altijd een gevolg van een andere aandoening. Er zijn verschillende vormen van deze ernstige vochtophoping, afhankelijk van de oorzaak. Een van de vormen van oedeem is lymfoedeem. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of ontstaan als gevolg van een andere aandoening (secundaire lymfoedeem). Bekende vormen van secundair oedeem zijn armoedeem na een borstoperatie, of beenoedeem na een gynaecologische operatie. Een ander veel voorkomende vorm van vochtophoping is veneus oedeem, wat meestal veroorzaakt wordt door vaatwand zwakte en voornamelijk voorkomt in de benen. Lipoedeem, een vet- en vochtophoping, is ook een vorm van oedeem die in de benen voorkomt. Vaak zie is er ook een combinatie van verschillende soorten oedeem.

De behandeling van oedeem

Het is belangrijk om vroegtijdig te starten met oedeemtherapie. Hoe vroeger de behandeling plaatsvindt, hoe groter de kans dat we de klachten kunnen verminderen. Er zijn verschillende manieren om vochtophoping te behandelen. Uiteraard is dit afhankelijk van de klacht en de vorm van oedeem.
Een aantal behandelmethoden zijn: 

  • Voorlichting en advies: je leert over huidhygiëne en hoe om te gaan met oedeem.
  • Manuele lymfedrainage: deze speciale massagetechniek bevordert de afvoer van oedeem.
  • Lymftaping: tapen zorgt voor een verbeterde onderhuidse circulatie, waardoor de vochtafvoer wordt gestimuleerd.
  • Ademhalingstechnieken: ontspanning en een goede ademhaling hebben een positieve uitwerking op de transport van vocht in het lichaam.
  • Compressie: druk uitoefenen door middel van zwachtelen zorgt voor het behoud van het behandelresultaat. 

De effecten van oedeemtherapie

Het doel van de behandelingen is zelfmanagement. Een juiste omgang met oedeem is bepalend voor het beloop ervan. De patiënt speelt daarom een belangrijke rol in de behandeling. We leren u om te gaan met de aandoening, zodat deze minder effect heeft op uw dagelijks leven. 
Belangrijke positieve effecten van de therapie zijn bijvoorbeeld: 

  • Vermindering van de omvang van oedeem.
  • Pijnvermindering door spanningsafname van oedeem.
  • Functieverbetering van de spieren en gewrichten.
  • Afname van de infectiekans.

Wordt oedeemtherapie vergoed?

Oedeemtherapie valt onder fysiotherapie. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of uw oedeembehandelingen worden vergoed is dus afhankelijk van waar en hoe u verzekerd bent voor fysiotherapie. Controleer dit bij uw zorgverzekeraar. 


Wacht niet te lang!

Extreme vochtophoping kan vervelende gevolgen hebben, blijf daarom niet met uw klachten rondlopen. Bij FysioTemminck gaat u samen met Annette de Wit aan de slag om uw  klachten te verminderen.

Maak een afspraak

IBAN NL15INGB0008645651
KVK 58333533
BIG 2990 865 1604

Locatie Leerbroek
Hof van Leerbroek 1, 4245 LD Leerbroek
Routebeschrijving

Locatie Leerdam
Quirinus de Palmelaan 110, 4142 CJ Leerdam
Routebeschrijving